Een nieuwe nightclub? Eerst de stad op orde!

Onze stad heeft tal van uitdagingen: leegstand in het centrum, parkeerproblemen, en onafgewerkte projecten zoals de Vismarkt en Hal 9. Maar in plaats van die problemen aan te pakken, kiest het stadsbestuur ervoor om miljoenen te investeren in een nieuwe nightclub, beheerd door Het Depot. Niet alleen krijgen ze de locatie goedkoop in erfpacht, ze ontvangen ook nog eens veel gemeenschapsgeld voor de verbouwingen. Maar is dit wel de kerntaak van de stad?

Een bruisende stad heeft absoluut ruimte nodig voor cultuur en uitgaansleven, maar moeten we echt gemeenschapsgeld uitgeven aan een nightclub, terwijl andere dringende projecten al jaren blijven aanslepen? Bovendien is dit geen neutrale investering. Deze nieuwe club, gefinancierd met publiek geld, kan de concurrentie scheef trekken en een bedreiging vormen voor de lokale horeca. Terwijl privé-uitbaters keihard werken om hun hoofd boven water te houden, krijgt deze nieuwe club een flinke duw in de rug van de stad.

En waarom twee nachtclubs tegelijk? Naast de geplande nightclub bij Het Depot, is er ook een tweede project voor een club in De Stelplaats. Waarom deze haast en dubbele investering? Terwijl zoveel andere projecten, zoals de vernieuwing van de Vismarkt en het afwerken van Hal 9, op zich laten wachten, wordt hier zonder veel discussie miljoenen in gestoken.

Wat moet er eerst gebeuren?

Voordat we nog meer geld pompen in dit soort projecten, moet de stad eerst haar verantwoordelijkheid nemen en de echte prioriteiten aanpakken. De Vismarkt, Hal 5 en hal 9, en de problemen rond parkeerbeleid in het centrum – dit zijn zaken die al jaren op de plank liggen en direct aangepakt moeten worden. Investeer in projecten die de stad op lange termijn sterker maken, niet in een nachtclub waar slechts een selecte groep van profiteert.

De horeca heeft het al zwaar genoeg, zeker na de voorbije jaren. Door een gesubsidieerde nachtclub op te zetten, zorgt de stad voor oneerlijke concurrentie, wat de lokale uitbaters nog meer onder druk zet. De stad zou zich moeten richten op het ondersteunen van de bestaande horeca in plaats van met belastinggeld de concurrentie te bevoordelen.

Wat ga ik doen

  • Prioriteiten herzien:
    Eerst moeten we de onafgewerkte projecten aanpakken die al jaren wachten, zoals de Vismarkt en Hal 9. Deze zijn essentieel voor de leefbaarheid en uitstraling van Leuven.
  • De stad moet geen nachtclubbeheerder zijn:
    Het opzetten van een gesubsidieerde nachtclub is geen kerntaak van de stad. Dit hoort thuis in de commerciële sector, niet bij de overheid. Onze middelen moeten gebruikt worden voor de noden van álle inwoners, niet enkel voor een nicheproject.
  • Bescherming van de lokale horeca:
    De horeca in Leuven heeft te maken met zware concurrentie. Door een nieuwe nachtclub met overheidsgeld te financieren, zet de stad lokale ondernemers op achterstand. Ik wil dat we onze horeca ondersteunen in plaats van beconcurreren.
  • Eén project tegelijk:
    Waarom investeren in twee nachtclubs tegelijk, als er zoveel andere dringende projecten zijn? Ik pleit ervoor dat de stad kiest voor duidelijke prioriteiten en investeert in wat écht nodig is voor de toekomst van Leuven.

Laten we eerst zorgen dat Leuven klaar is voor de toekomst door onze middelen verstandig te besteden. Onze stad moet de uitdagingen aanpakken die écht prioriteit hebben en geen gemeenschapsgeld verspillen aan projecten die de concurrentie scheeftrekken en geen kerntaak zijn van de stad.